Statistieken

Artikelen bekeken hits
1001093

Steltlopers kijken op Balgzand bij Den Helder

Op zondag 26 november is Balgzand bij Den Helder open voor belangstellenden tijdens een excursie. In het winterhalfjaar zitten er grote groepen vogels op Balgzand. Ze vinden er een overvloed aan voedsel als het laag water is. De lange poten komen goed van pas in deze natte omgeving. Veel van de vogels die hier nu leven worden daarom aangeduid met de naam ‘steltloper’. Het zijn soorten als bonte en kanoetstrandloper. Grotere soorten zijn wulp en scholekster. Maar er zijn nu ook allerlei soorten eenden te vinden. En natuurlijk roofvogels op zoek naar prooi. Voor en na de excursie is het informatiepunt ’t Kuitje geopend; daar kunt u onder andere een prachtige diaserie bekijken over het Balgzand. Uiteraard is er koffie en thee, en voor de kinderen limonade.
kanoetstrandloper, foto Gerard Bos

Tip van de boswachter: neem een verrekijker mee, u ziet zoveel meer.

Tijd: 26 november van 9.30 tot ca. 11.30 uur.

Vertrekpunt: Informatiepunt ’t Kuitje, Oostoeverweg 80, 1786 PS Den Helder. In overleg met de deelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar het Kooyhoekschor, waar de meeste vogels zitten. De wandeling of fietstocht heen en terug is bijna 5 kilometer. Onderweg naar het schor zijn er overigens ook veel vogels te zien.

 

scholekster, foto Gerard Bos

Kosten: € 7,-, Beschermers € 4,-. Kinderen tot 12 jaar € 3,-, van Beschermers € 2,-. U kunt zich opgeven via de website www.gaatumee.nl, ter plekke aanmelden en betalen kan ook.

 

Foto’s: Gerard Bos