Statistieken

Artikelen bekeken hits
1001105

fotolezing Zuid Afrika

Op maandag 8 januari houdt Otte Zijlstra voor de vogelwerkgroep Tringa een fotolezing over Zuid Afrika.  De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in gebouw De Nieuwe Nes, Schoenmakerspad 1 te Schagen. Iedereen is welkom, ook niet-leden.De kosten zijn, inclusief koffie/thee in de pauze € 3 voor leden; niet leden betalen € 4

Otte heeft in Zuid Afrika verschillende natuurparken bezocht. Het eerste was een uitgedoofde vulkaan Pilanusberg, 600 km2 (60.000 ha) groot. Ook de big five zijn hier te zien en ook goed te fotograferen. De Impala’s en de Kudu anti¬lopen zijn de meest algemene soorten prooidieren voor de grote katachtigen. De Cheeta bleek nog een moeilijke soort om waar te nemen. Die hoort niet bij de grote katten!

 Daarna een dagtocht naar het Kruger Nationaal Park dat met een oppervlak van 20.000 km2 een flink stuk groter is dan het vorige park. Otte heeft  daar mooie plaatjes kunnen schieten van Olifanten, Leeuwen en zelfs de dagschuwe Afrikaanse Civetkat kwam voor de lens. Indrukwekkend zijn natuurlijk de Witruggier en de nog forsere Oorgier. Dat zijn de opruimers van de natuur en voorkomen dat (besmettelijke) ziekten zich kunnen verspreiden. Ook de Afrikaanse Zeearend is een indrukwekkende verschijning evenals de grootste nog vliegende vogel de Kori trap.

 

En ja dan moet je soms geluk hebben met een kill! Een cheeta had een antilope overmeesterd en was daar lekker mee bezig zich vol te proppen. Ook de gieren hadden daar lucht van gekregen en die waren nogal opdringerig. Uiteindelijk, met volle buik, ging hij weer aan de wandel. We waren verbaasd over het spektakel dat toen volgde: massaal stortten de gieren zich op de prooi met de oorgier in de hoofdrol. Vijf minuten later lagen de hoeven er nog en het gewei. Alles netjes opgeruimd! Gelukkig heb ik het kunnen filmen.

 

Daarna nog twee nachten in een luxe resort van Sabie Sands. Die van ons heette Umkumba (= Neushoorn). Zeer goed verzorgd met twee excursies per dag in een prachtige omgeving, met veel wild. Als je dan een Hamerkop aantreft op de rug van een Nijlpaard met op de rand van de poel twee mannelijke leeuwen dan blijft dat beeld nog lang hangen en is het begrijpelijk dat mensen steeds weer terug verlangen naar Zuidelijk Afrika.